Wat zijn de componenten van een informatiesysteem?
Ieder informatiesysteem gebruikt mensen, hardware, software, gegevens en netwerken voor invoer, verwerking, uitvoer, opslag en besturing teneinde gegevens om te zetten in bruikbare informatieproducten.
Mensen, hardware, software, gegevens en netwerken zijn de 5 primaire hulpbronnen in een informatiesysteem:
- Mensen zijn zowel eindgebruikers (bijv. boekhouders, verkopers, managers, analysten, soms ook klanten) als IT specialisten (diegenen die het informatiesysteem ontwikkelen en onderhouden bijv. systeemanalysten, programmeurs, ...) we gaan daar straks verder op in als we de beroepsprofielen van IMS nader gaan bekijken
- Hardware bestaat uit machines (zoals computers en andere apparatuur beeldschermen, toestenboerd, ...) en opslagmedia (d.w.z alle tasbare onjecten waarom gegevens worden opgeslagen variërend van papier tot magnetische of optische schijven)
- Onder software verstaan we iedere verzameling van instructies ten behoeve van informatieverwerking. Dit omvat dus niet alleen programma’s voor het aansturen van computers maar ook de procedures die mensen leren hoe ze de informatie moeten verwerken bijv. invul instructies bij een formulier of een handleiding bij een programma).
- Gegevensbronnen : gegevens of data zijn onbewerkte feiten of waarnemingen over bijvoorbeeld fysieke verschijnselen of zakelijke transacties (een orderlijn).
- Met netwerk wordt bedoeld alle communicatiemiddelen en netwerkenondersteuning bijvoorbeeld intranet, extranet, ... Deze netwerken bestaan uit computers die onderling verbonden zijn door communicatiemedia en bestuurd door communicatiesoftware.
- Informatiesysteem activiteiten : invoer, verwerking, uitvoer, opslag en besturing zijn de elemantaire activiteiten op het gebied van informatieverwerking of data processing.
- TIP : u moet zelf aktiviteiten als invoer, verwerking, uitvoer, opslag en besturing kunnen herkennen in de IS die u bestudeert !
EVEN TESTEN
- Voorbeeld 1 : rapporten en grafieken over verkoopresultaten => UITVOER
- Voorbeeld 2 : het scannen van etiketten met barcode op produkten => INVOER
- Voorbeeld 3 : berekenen van salaris van personeel => VERWERKING
- Voorbeeld 4 : bijhouden van dossiers over klanten, produkten, werknemers => OPSLAG
- Gegevensinvoer : meestal voeren eindgebruikers de gegevens direct in een computersysteem in, ze kunnen ook vastgelegd worden op een fysiek medium (zoals bijv. een formulier) of via een scanner worden ingevoerd. Hierbij vinden gewoonlijk allerlei bewerkingen plaats om ervoor te zorgen dat de gegevens correct worden vastgelegd.
- Data tot informatie verwerken : Data worden verwerkt door activiteiten als rekenen, vergelijken, sorteren, classificeren en samenvatten en maken er zo bruikbare informatie voor de eindgebruikers van.
- Uitvoer van informatieproducten : Informatie wordt in verschillende vormen als uitvoer aan de eindgebruikers ter beschikking gesteld. Dit is het doel van een informatiesysteem ! Voorbeelden zijn rapporten, grafieken, berichten, formulieren, enz... Zo zal een verkoopsleider de verkoopsresultaten van vertegenwoordigers controleren aan de hand van maandelijkse verkoopscijfers per regio.
- Opslag : opslag is de activiteit waarbij gegevens en informatie worden bewaard voor later gebruik. Zoals geschreven tekst is ingedeeld in woorden, zinnen, alinea’s en dokumenten, zo worden opgeslagen gegevens meestal ingedeeld in velden, records, bestanden, en databases. Hierdoor wordt het later verwerken van de gegevens voor gebruikers eenvoudiger.
- Als laatste hebben we de besturing of controle van de systeemprestaties : Dit is een belangrijke component. De terugkoppelingsinformatie moet worden geëvalueerd om vast te stellen of het systeem voldoet aan de vastgestelde prestatienormen. Indien niet voldaan wordt aan de vooropgestelde normen moet het systeem worden aangepast zodat de juiste informatie wordt afgeleverd aan de eindgebruikers. (voorbeeld een manager ontdekt dat de subtotalen van een rapport na optelling niet overeenkomen met het eindtotaal – dit betekent dat er ergens een fout zit ofwel in de invoer ofwel in de verwerking – dit zal moeten worden gecorrigeerd zodat de verkoopstransacties op de juiste wijze worden verzameld en verwerkt)
- Conclusie :
in de praktijk moet u in staat zijn de basiscomponenten van informatiesystemen te herkennen, u moet dus alle elementen kunnen aanwijzen. Inzicht in deze aspecten zal van jullie betere gebruikers, ontwikkelaars of managers maken !!!